Sormusten muutostyöt

Sormusten pienentäminen ja suurentaminen tapahtuu joko koneellisesti venyttämällä/kutistamalla (pienet muutokset) tai käsin kultasepän toimesta. Käsin tehty pienennys tarkoittaa käytännössä sitä, että sormuksen rungosta otetaan pala pois, juotetaan runko takaisin yhteen ja pyöristetään sormus. Mikäli sormuksessa on leveä kivenistutus, niin sormuksesta saattaa tulla soikea koska istutusosaa ei pysty taivuttamaan. Käsin tehty iso suurennus tai jopa koko rungon vaihtaminen vaatii myös juottamista. Venyttämällä suurentaminen vaatii sen, että rungossa on tarpeeksi kultaa myös uuteen suurempaan runkoon, jotta runko ei ohene liikaa.

Juottaminen tapahtuu yli 600 asteen lämpötilassa. Arat osat kuten kivet, platinoinnit ja kultaukset on syytä suojata pastalla juotostyön ajaksi. Hyvin pehmeät korukivet eivät kuitenkaan kestä ko. lämpötiloja tummumatta ('palamatta'), ja ne joudutaan yleensä poistamaan juotostyön ajaksi. Antiikkisormuksissa kivenistutus on usein sellainen, että kiviä ei pysty helposti poistamaan tai työ tulisi liian kalliiksi. Timanteissa on kuitenkin se hyvä puoli että ne kestävät muutostyön kuumuutta oikein hyvin.

Juottaminen tapahtuu saman karaattimäärän juotosaineilla kuin mitä sormuskin on, eli esim. 9 karaatin kultaa oleva sormus vaatii 9 karaatin juotosaineen. Kaikki kultasepät eivät kuitenkaan pidä varastossa kuin yhtä tai kahta laatua, kysynnän mukaan (juotosaine kun kuivuu suht nopeasti). Kaikki kultasepät eivät myöskään mielellään työskentele platinaa tai palladiumia sisältävien korujen kanssa (ko. aineet kun ovat aika arvokkaita ja osin hankalia työstää).

Suosittelemme kääntymistä asiantuntevan koruseppäliikkeen puoleen mikäli harkitset antiikkisormuksen koon muuttamista. Osa antiikkisormuksen arvosta on myös sen vanhoissa leimoissa, ja asiantunteva kultaseppä pystyy tekemään muutostöitä leimoja hävittämättä. Vanhahiontaisista kivistä kannattaa myös pitää huolta ja esim. tarkistuttaa kivien kiinnitys aika ajoin.

Helsingissä ainakin Tillander Aleksilla taitaa vanhojen korujen korjaukset, Turussa Kultasarvi Humalistonkadulla. (Meille voi myös antaa vinkkejä muista hyvistä paikoista!)

IP osoitteesi: 3.239.2.192
Copyright © 2023 viktoriaana.fi. Powered by Zen Cart