Markasiitit

Markasiitit valmistetaan pyriitti nimisestä kivestä, joka tunnetaan myös kissankultana. (On olemassa myös markasiitti nimistä kiveä, mutta se on liian haperoa ja hajoavaa korukiveksi, nämä kaksi eri 'markasiittia' menevät joskus sekaisin.) Markasiitit hiotaan timantteja muistuttavaan muotoon ja niitä kutsutaankin joskus mustiksi timanteiksi. Nykyään lähes kaikki markasiitit tulevat Kiinasta, ennenvanhaan Sveitsi oli tunnettu markasiittien hiontapaikka.

Vanhoissa markasiittikoruissa kivet ovat kiinni paitsi liimalla, niin usein myös pienillä kivien päälle painetuilla nypyköillä. Vanhat markasiitit olivat myös paksumpia kuin nykypäivänä ja korussa markasiitin paikka oli suhteellisen syvä pyöreä kuoppa korussa. On ilo tavata vanhoja koruja, joissa kaikki kivet ovat yhä paikoillaan melkein sadan vuoden käytön jälkeen! Tyypillinen haaveri onkin markasiitin lohkeaminen tai päälle tuleva särö, joka pahimmillaan vaatii kiven korvaamisen uudella. Uuden kiven vanhassa korussa saattaakin tunnistaa siitä, että kivi on muita matalammalla, koska uusi kivi on ohuempi kuin vanhat. Kivien hionnoissa ja väreissä on myös eroja, tekijöiden ja eri kaivosten kivilajien mukaisesti.

Uuden markasiittikorun tunnistaa yleensä siitä, että kiville ei ole syvää istutuspainannetta vaan markasiitit on vain liimattu pieniin kuoppiin. Usein kivet ovat vielä huomattavasti pienempiä kuin kuopat, jotta kivet olisi helppo liimata paikoilleen. Kiven ja kuopan välissä oleva rako kerää kuitenkin helposti likaa. Ohuempina uudet markasiitit myös rikkoutuvat helpommin, koska kivet ovat vähän koholla ja säröt ulottuvat heti kiven pohjaan asti.

Kaikki markasiittikorut ovat vesiherkkiä, eli missään tapauksessa niitä ei saa puhdistaa liottamalla vedessä. Sekä uudet että vanhat liimaukset voivat tällöin pettää ja kivet irrota. Nopea pyyhkiminen kostealla rievulla tai tiskiaineeseen kastetulla vanupuikolla riittää yleensä puhdistamaan korun. Nopean huuhtelun jälkeen kuivaa koru ja jätä se vielä kuivumaan markasiittipuoli alaspäin, jotta väleihin päässyt vesi valuu varmasti pois. (Ja koru kannattaa todellakin puhdistaa ennenkuin esimerkiksi meikkivoide pääsee kuivumaan ja kivettymään kivien väleihin! Mutta jos näin käy niin ohut puinen cocktailtikku on turvallisin rassausväline, suurennuslasin kera...)

Viktoriaanan markasiittikorut ovat tarkastettuja ja puhdistettuja, ja tarvittaessa puuttuvat kivet on korvattu uusilla. Pyrimme pitämään varastossa eri kokoisia varakiviä, noin 1 mm koosta ylöspäin. Aito vanha koru kannattaa aina korjauttaa!

IP osoitteesi: 44.222.64.76
Copyright © 2024 viktoriaana.fi. Powered by Zen Cart